Hemsedal
Vinter – skiguide
Det er ikke uten grunn at Hemsedal de siste årene har vokst frem som Østlandets mest populære område for alpine skiturer. Skibygda er preget av et stabilt innenlandsklima med lang skisesong som ofte strekker seg fra november til mai. Innenfor kommunegrensene har man lett tilgang på et stort antall skiturer med variert terreng og store naturopplevelser. Her finner man turer og terreng som kan tilfredsstille både nybegynnere i toppturfaget så vel som erfarne frikjørere.
Skiturer til fjell som Nibbi, Svartehetta og Råskardfjellet/1609 er nok kjent for mange, og ser til tider mye trafikk. Vår ski guide tar gjerne deg og vennene dine med på en av Hemsedals klassiske toppturer, men dersom forholdene ligger til rette, så er vi veldig glad i det som kalles overgangsturer. Enkelt forklart betyr det at vi starter turen et sted og ender opp et helt annet sted. Hemsedals topografi er godt egnet for denne typen skiferdsel og eksempler på slike overgangsturer kan være Hemsedalsfjellet – Bulidalen, Vavatn – Hemsedal sentrum eller Totten – Storehorn – Torsetsiden. Hvilken tur vi går sammen vil alltid bli avgjort ut fra rådende snø – og værforhold og i samråd med våre gjester, slik at man får best mulig utbytte av dagen til fjells.
Det stabilt kalde klimaet i Hemsedal gir de fleste vintre også gode forhold for isklatring. Ta kontakt hvis du ønsker å prøve klatring på fryste fosser med økser og stegjern!
Breogfjell holder ulike kurs jevnlig gjennom hele vinteren, sjekk ut vår kursoversikt!
Sommer – klatreguide
Hemsedal har historisk sett hatt en lang tradisjon for klatring både på sommer og vinter. Allerede på 1940-tallet ble de første klatrerutene gått på Veslehorn, og bygda stod fra 1970-årene sentralt i fremveksten og utviklingen av moderne isklatring slik vi kjenner aktiviteten i dag. Breogfjell har i mange år drevet både klatringføring og kursvirksomhet i Hemsedal.
Dersom du ønsker å bli med oss på klatretur i Hemsdal vil vi trekke frem følgende områder:
Skurvefjell: Egner seg meget godt dersom du ikke har noen tidligere kjennskap til fjellklatring. Sammenliknet med Skogshorn er klatrerutene der kortere (3-4 taulengder) og anmarsjen gjøres på god sti i naturskjønne omgivelser fra Fekjastølane (ca 1 time). Klatrerutene her ligger fra grad 3 til 5 og krever ingen forkunnskap med klatring.
Skogshorn: I den bratte og iøyenfallende sydveggen på Skogshorn har vært det vært klatret siden slutten av 1960-tallet. Veggen har i dag over 10 godt beskrevne klatreruter med fra 5 til 10 taulengder. Både Demonstranten og Overraskelsen er flotte turer i storslåtte omgivelser som gir skikkelig høyfjellsfølelse.
For å bli med oss på klatretur til Skogshorn er ikke et krav at du har klatret før, men klatrerutene her er lenger og mer luftige/eksponerte enn på Skurvefjell så det er en fordel å ha noe klatreerfaring fra tidligere. Kontakt oss gjerne dersom du er i tvil hva som passer best for deg.
Transport og overnatting
Hemsedal kan enkelt nås med kollektivtransport, enten med buss fra Oslo eller med tog til Gol, og videre med korresponderende buss til Hemsedal. Nærmeste sted for å leie bil ligger på Gol (Hertz).
Med mindre det er avtalt med oss i forkant er mat og overnatting ikke inkludert i prisen, men vi kan være behjelpelige med å skaffe overnattingsplass som passer dine ønsker. Hemsedal tilbyr et bredt spekter av overnattingsmuligheter, fra enkle campinghytter til hoteller og leiligheter med høy standard. Se www.hemsedal.com for ytterligere informasjon. Det er ikke serveringssteder i fjellet, så du må selv ha med mat og drikke for en dag ute i vinterfjellet.