fbpx

Bre og fjell

EN

Lyngen og Loppa

Alpine skiturer med nordlys eller midnattssol

Ski&seil er noe for seg selv i dette området. Lyngsalpene byr på enormt gode muligheter for flott skikjøring, breskivandring og spenstige tinderangleturer rett fra fjorden.

Book en skiguide i Lyngen eller Loppa her

Lyngen ligger nordøst for Tromsø, ca 1-2 timers kjøring fra Tromsø. Fjellområdet er noe av det villeste vi har i Norge, og det er både større i utbredelse og har større relative høydeforskjeller enn Jotunheimen. Høyeste topp er Jiekkevarri, 1844 m.o.h. Fortsetter man videre nordøstover kommer man til Finnmark og Finnmarksalpene. Også her er det kvasse tinder og breer.

De fleste toppene er ganske så kvasse, så en viss erfaring med å ferdes på bratt snø, gode skiferdigheter og erfaring med bruk av øks og stegjern er en fordel. Men det er også fullt mulig å få mange flotte turer som ikke krever dette.

Klima og sesong

Mesteparten av turene i området har kystklima. Været kan skifte raskt og vi bør være beredt. Dette gjør også at det er store variasjoner i snøforhold fra sted til sted og fra dag til dag. Med våre guider sin lokalkjennskap er det mulig å finne god snø med trygghet i fokus.

En normal skisesong vil starte i slutten av desember og varer ofte ut mai med gode snøforhold. 20 mai – 20 juli er det midnattssol i regionen. Skiturer med kontinuerlig sol er en opplevelse i seg selv. Skiturene som strekker seg over breene har lang sesong fra november til juni. Men lange dager og sikrere snøforhold innsnevrer den beste perioden til april-juni.

Overnatting og mat

Det finnes mange gode overnattingssteder i dette området. Det mest unike overnattingsmulighetene er å kombinere skiturer med båt som du kan bo på. Om du trenger overnattingssted hjelper vi deg gjerne å organisere dette.

Jægervann
Dette er et flott utgangspunkt for turer på Jægervasstindene, Stortind og Trolltind, samt breskiturer over Stortinddalsbreen. De fleste turene er ganske krevende og vil kreve bruk av øks og stegjern.

Goverdalen
Denne dalen ligger lenger sør på vestsiden av Lyngen halvøya og er et flott utgangspunkt for tur til Lyngens høyest topp Jiekkevarri, samt de andre klassikerne Holmbukttind, Balgesvarri og Ellendalstind. Disse turene behøver ikke være spesielt teknisk krevende, men du må kunne gå 1800 høydemeter på en dag.

Lyngseidet
I sentrum av Lyngen er det mulig å bo med tak over hodet og stikke ut på dagsutflukter både til topper og breskiturer. Av kjente klassikere nevner vi Daltind i Lyngsdalen, Kjostind, Isstind og Tafeltind (sett på 71o Nord), samt breskituren over Stortinddalsbreen og Lengangsbreen, Lyngens svar på Haute Route, hvor vi godt kan gå i to dager. Ønsker du å gjøre dagsturer med båt nordover er det gode muligheter for dette i Lyngseidet.

Lakselvbukt – den himmelske freds plass
Lakseelvbukt er utgantspunkt for turer til Lakselvtindene, noen av de mest krevende Lyngen-klassikerne. Du må først gå opp drøye 1200 høydemeter opp den bratte Thomas-renna, til det lille breplatået kalt ”Den himmelske freds plass”. Dette er også mye brukt som basecamp for turer til Lakselvtindene og flere andre kvasse tinder.

Loppa
Loppa er en øy- og kystkommune helt vest i Finnmark. Fjellene har samme alpine karakter som i Lyngen. Flere av bygdene her er uten veiforbindelse og båt er et nødvendig fremkomstmiddel om en skal få utnyttet skimulighetene. Nærmeste flyplass er Alta og med bil/taxi/buss kommer du til kommunesenteret i Øksfjord.

Transport

Fly er kanskje den enkleste transportmåten for å komme seg til Tromsø. Det går direktefly fra Bergen, Oslo og Trondheim. Det er også mulig å benytte Hurtigruten om du vil via sjøveien. Det er en fordel å ha egen bil for å komme seg mellom klatre og skistedene. Det er mulig å leie bil på flyplassene.

Utstyrsleie

Vi har det du trenger av sikkerhetsutstyr for turene vi guider. Kontakt oss om du trenger å leie skiutstyr.

Her har vi disse turene