fbpx

Tips til sesongens første topptur

Mørket har satt seg og kulda er på vei. Både i nord og i øst har det allerede vært en runde med kraftig snøvær i fjellet. De mest ivrige skikjørerne blant oss har allerede utnyttet forholdene og har satt sine første svinger for sesongen. Det er nok ikke lenge til resten kommer til å gjøre det samme! Vi har laget en liste over fem ting du burde tenke på før du setter avgårde på din første topptur for sesongen.

TIPS #1

Dobbeltsjekk skredutstyret

Det kan høres dumt ut, men å glemme skredutstyr på topptur skjer med både nybegynnere og rutinerte skifolk. Det er fort gjort å hive en dunjakke og en matpakke i sekken og sette avgårde uten å ha sjekket at du har med alt skredutstyret. Sørg for at du kontrollerer at du har med deg de tre S’ene: spade, søkestang og skredsøker.

skredutstyr
skredsoker batteri

TIPS #2

Skift batteri på skredsøkeren

Start sesongen med friske batterier. Sjekk batteripolene på din skredsøker. Se etter korrosjon og misfarging. Dette kan typisk oppstå dersom du har latt batteriene stå i over sommeren. Noen produsenter anbefaler å ha minst 60% kapasitet på skredsøkeren til enhver tid. Legg samtidig ekstra batterier i sekken. 

TIPS #3

Still inn bindingene

Har du kjøpt nye ski eller lånte du vekk skiene dine i vår? Da er det fort gjort å ta det for gitt at skoene passer inn i bindingene. Prøv skoene i bindingene hjemme for å forsikre deg at de passer. Gjerne ta med deg et lett lite skrujern og legg det i sekken. Kanskje de andre i turfølget har glemt å stille sine bindinger! Mens du er i gang kan du også sjekke at bindingen har korrekt innstilling av DIN-verdi ut fra vekt og kjørestil.

skru

2.5 dager

2 dager

3 dager

terreng

TIPS #4

Vær obs på skredproblem

Snøskredvarslingen på Varsom.no starter ikke før 1. desember. Likevel er det ikke usannsynlig at du blir fristet opp i fjellene før den tid. Tynt snødekke, fokksnø og varierende værforhold kan bidra til komplekse skredproblemer. Flakdannelse over nedsnødd nysnø er veldig vanlig og kan sende deg på en rutsjetur. Selv om du ikke skulle bli begravd, kan skredet dytte deg over steiner og andre terrengfeller som stikker opp av det tynne snødekket.

If there is enough snow to ride, there is enough snow to glide

Amerikansk ordtak

TIPS #5

Kjør pent!

Hvis du er som oss har du tilbrakt disse høstmånedene på å hype deg opp til vinteren. Da vil du være ganske gira på sette noen svinger! Det er fristende å bare gønne på med en gang men husk at kroppen trenger litt tid før skiteknikken kommer tilbake. Det er ikke usannsynlig at det blir noen knall og fall hvis en ikke modererer seg. Ved sesongstart er snødekket stedvis ofte tynt og man kan fort kjøre på stein. Den verste starten på skisesongen vil være å ødelegge både kroppen og pudderplankene før den har startet. 

kjorpent

Vil du motta flere tips og triks