fbpx

Bre og fjell

EN

Utstyret i sommerdvale

 

Dette bør du gjøre før du setter bort toppturutstyret for sommeren!

 

For flere av oss varer topptursesongen til langt ut i Mai og for noen få kanskje til langt utpå sommern som i Stryn. Uansett kommer perioden hvor utstyret må lagres i noen uker, og da er det greit at det gjøres på en god måte. Vi i Breogfjell deler her noen av sine tips og triks for en så god start på neste topptursesong som mulig.

 

Photo 21.03.15, 14.47.50

Ski og bindinger trenger litt omsorg før de settes bort for sommeren. Litt voks før skiene settes bort er bra.

Rydd en dedikert plass for skiutstyret

Du trenger ikke spesielt stor plass for et par ski eller to, et par skistøvler og en skisekk. Kanskje er planen å oppsøke litt sommersnø i juli også? Da er det greit å slippe en total ommøblering av garasjen for å finne alt du trenger.

Voks skiene

Ski og bindinger trenger litt omsorg før de settes bort for sommeren. På våren ligger det ofte mye skitt i sålen som helst bør renses bort før skiene vokses. La skiene stå med voksen på hele sommeren. For profesjonelle skismørere har skisauna blitt vanlig i sesong, men dette er en stor invistering for de fleste. For noen år siden ble vi tipset om at skiene kunne legges under et blekktak en liten periode på sommeren slik at voksen varmes og skien mettes hver gang solen varmer. Rett og slett en slags billigvariant av skisauna, men det krever imidlertid at skiene sjekkes med jevne mellomrom at de ikke koker ihjel eller tørker inn.

Juster ned bindingene

Der er sikkert mye du kan gjøre med bindingene før du setter bort skiene. Du kan blant annet justere helt ned fjæringene som avgjør hvor lett bindingen løser ut. Dette gjøres for at fjærene skal kunne “hvile”. (Husk at de må justeres riktig til høsten igjen!). Fremhuset på techbindingene kan også klypes igjen av samme grunn.

Spenn skistøvlene

Plastikk former seg slik den blir etterlatt. Ved å spenne igjen skistøvlene før du setter de på boden beholder du plastiken og dermed også formen på støvlene bedre.

Fjern batteriene fra skredsøkeren!

Et supertips fra Christian som er fort å glemme. Produsentene anbefaler at du fjerner batteriene når sender/mottageren ikke ikke er i bruk. Uansett vil det være hensiktsmessig å ha nye batterier ved sesongstart.

Rengjør fellene

Et godt tips fra Stein er å vaske skifellene med en svamp med såpevann og legg på nettingen før du lagrer de på et kjølig sted. Da holder vanligvis limet bedre.

Vask skallbekledningen

Som flere etter hvert har fått med seg er det en myte at skallbekledning sjelden eller aldri skal vaskes. Selvsagt skal skallklær vaskes! I forhold til disse plaggene er det ikke skitten utenpå som nødvendigvis er problemet. Det er den salte kroppssvetten som setter seg på innsiden av jakken og begynner å “spise opp” jakken innenfra. Ergo er det ikke nødvendigvis jakken som er elendig når den går opp i limingene, årsaken kan være at du ikke har vasket den ofte nok. På tross av dette skal skallklær stort sett vaskes med utsiden ut da yttermaterialet tåler mer enn innsiden.
Hensiktsmessig vaskemiddel finner du i butikken, og hva som er best av spray- eller vask-inn-impregnereing kan overlates til kranglefanter å finne ut. Om du ikke vil bruke mye tid på å stryke av jakken mens den dråpetørkes kan de fleste skallklær tørkes i  tørketrommel.

Før du starter vaskeprosessen bør du selvsagt sjekke og følge vaskehenvisningene på hvert enkelt plagg! Det er også mulig å finne anbefalinger på de fleste produsenters nettsider.

utstyr_vaskejakke

Skallklær kan med fordel vaskes flere ganger i løpet av året. Om du ennå ikke har gjort det er det kanskje på tide nå.

Tøm skisekken grundig

Det er antagelig flere av oss som har gått på en smell her… Møller´n mener også han kikker grundig gjennom alle sekker for å sjekke om der er noen gjenglemte matpakker. “Vi vil jo helst unngå å dyrke frem uante livsformer frem mot neste vinter og i tillegg slipper jeg at eventuelle mus bygger reir i sekken min”.

Pakk sekken klar for tur

Til slutt. Om du har en dedikert skisekk mellom 25 og 40 liter får du plass til det du trenger for en skitur inklusiv skiklær, et sett ullundertøy og et par skisokker. Og bare for å ikke gå på en smell her også, kan du helt i toppen legge en ski-tool (skrujern) til å stramme bindingene, en sikle til å skrape av voksen på skiene og evt en lapp hvor det står at du må kjøpe nye batterier til skredsøkeren din, så glemmer du ikke det. Dunjakken og førstehjelpspakken flyttes vel mest sannsynlig over i en sommersekk for kommende klatreeventyr.

De fleste utstyrsprodusenter har også en egen nettside med anbefalinger for hvordan du best tar vare på utstyret du har. Omsorgen du viser utstyret i vår, får du tilbake i skiglede neste vinter ;). Og husk: Det er også mulig å kjøre på ski store deler av sommeren!

God sommer!

Av Einar Løken – 18. mai 2015

 

Finn turvenner

Bli inspirert eller kom i kontakt med andre som skal på tur med Breogfjell på vår Facebook side.

facebookarr1

 


 

rubrikk stryn

 

 

breogfjellinsta1