fbpx

Gran Paradiso på ski

Gran Paradiso er Italias høyeste fjell utenom grensefjellene mot Sveits, og ligger i de Graiaiske alper, helt syd i Alpene. Gran Paradiso brukes også som benevnelse på hele området

Området består stort sett av nasjonalpark, så i motsetning til de fleste andre områder i alpene kan man her gå på topptur uten å se en eneste skiheis. Området byr på turer av alle vanskelighetsgrader, med masse topper som egner seg for bestigning på ski. Gran Paradiso er den av 4000-meterne i alpene som lettes lar seg bestige på ski. Så her kan man legge opp til en flerdagers tur med vanskelighetsgrader tilpasset deltagernes ønsker.

gran paradiso rifugio

 Forutsetninger

Gode skiferdigheter (kunne kjøre kontrollert nedover) og normalt god fysisk form. Turen kan legges opp slik at den f. eks blir langt mindre krevende enn Haute Route., men det er også muligheter for bratte og teknisk krevende avstikkere. En må uansett ferdes på breer og i potensielt skredfarlig terreng.

Dag 0

Oppmøte kl 19 i Courmayeur

Dag  1

Fra Courmayeur til Rhemes du Notre Dame med taxi og videre på ski i to-tre timer til Rifugio Benevelo (TEL. +39 0165 936143) (2588moh). (600 hm)

Dag 2

Denne dagen går vi videre til Chivasso hytta (2735 moh), og forsøker oss på en topp over 3000 meter på veien for å akklimatisere. Vi kan ta med oss Monte Galicia på veien. (1200 hm)

Dag 3

Fra Chivasso hytta over tre breer til Vittorio Emmanuelhytta.

Dag 4

Toppdag. Vi står opp tidlig og går de 1325 høydemetrene til toppen. Vi må ta av skiene under toppen. Selve toppunktet krever litt klyving, og man kan ikke være fler en 3-4 stk om gangen. Så kjører vi hele veien ned til Pont (1900 moh).

Reise og transport

Aosta og Cormayeur er de nærmeste byene. Nærmeste flyplass er Milano, men det er rimeligere å komme seg fra Geneve med flyplass transfer (eks. www.aostaexpress.com). Man kommer seg også greit til Aostadalen fra Chamonix gjennom Mt Blanc tunnelen. For å komme seg til og fra utgangspunktene (Pont og Rheme Notre Dames) må vi bruke lokalbuss og taxi.

Overnatting, mat og drikke

Underveis på turen overnattar vi bade i fjellhytter og på hotell. Hyttene har relativt god standard, er betjente og kan minne om DNT sine betjente hytter. Hyttene har sovesalar 10 – 20 senger per rom. En vil få servert ein enkel treretters middag på kvelden, frukost på morgonen, og ein kan kjøpe med lunch og drikke til tur dagen etter. Overnatting inklusiv frukost, lunch og middag kostar ca. 1300 NOK/døgn. Føreren reserverer plass på fjellhyttene men gjesten betaler selv på hytten. Hyttene tar bare kontanter

Ein bør ha mulegheit til å bære med ca. 2 liter drikke på turdagane. Drikke kan kjøpast på hyttene. Om ein likar å ha med varm drikke på dagsetappane, får ein fylt termosen på hyttene.

Ryggsekk, ca 40 liter (må vere muleg å feste skia på sekken)

Skiutstyr
Randonèe- eller telemarkski (ikkje for tungt utstyr)
Skifellar (evt òg skarejern)
Skistøvlar (ein treng ikkje andre sko då det finst innesko på alle hyttene) Stavar

Breutstyr (kan leigast hos Breogfjell)
Isøks
Stegjern
Sittesele
2 skrukarabinar
1 vanlig karabin
1 klemknuteslynge (6 mm tau)
1 120cm band- eller tauslynge

Skredutstyr (kan leigast hos Breogfjell)
Sendar-/mottakarutstyr
Spade
Søkestang

Klede
Jakke (vind-/vasstett)
Bukse (vind-/vasstett) (evt gamasjar)
Hue
Hanskar og vottar (vind-/vasstette)
Sokkar (inkl. skift)
Varme underkle (gjerne ull)
Isolasjonslag (t.d. ull eller fleece)
Dunjakke eller ekstra ull-/fleecjakke

Anna
Solbriller
Slalombriller/goggles
Solkrem (inkl. sterk)
Hovudlykt (viktig!)
Toalettsaker (inkl. toalettpapir til dagsetappane)
Våtserviettar (til handvask)
Personlege medisinar
Lakenpose
Øyreproppar (til sovesal)
Kamera
Drikkeflaske/drikkesystem (slange)
Kontantar til hyttene og lokaltransport (Euro og
Sveitsiske Franc)
Europeisk helsetrygdekort (E111)
Reise- og ulykkesforsikring (evt medlemsskap i REGA/Carte Neige) Pass (vi kryssar fleire landegrenser (Frankrike/Sveits/Italia)

Føraren tek med
Enkelt reperasjonsutstyr
Førstehjelpsutstyr
Vindsekk
Breredningsutstyr
Kart, kompass og GPS

gran paradiso retur