fbpx

Monte Rosa 4000m toppturuke

Fjellområdene rundt Zermat og Saas Fee i Wallis, Sveits byr på en rekke 4000-meter topper som egner seg for toppturer på ski. Dette er en naturlig oppfølger til Haute Route

Fra Breithorn (4164m) som kun krever et par timers oppstigning fra heisanlegget til Dufourspitze (4634m) i Monte Rosa-massivet, som krever  alpin start fra og lange dager. Tindeveglederne i Breogfjell har satt sammen et ukes program med de fineste skitoppene i området. Vi starter i Saas-Fe, og plukker med oss 4000-metertoppene Alphubel, Allalinhorn og Strahlhorn, før vi går på ski til Zermatt og bestiger Breithorn og Monte Rosa. Dette er en naturlig oppfølger til Haute Route!

skialpene2500-18

På toppen av Strahlhorn (4019 moh)

Forutsetninger

Fire deltagere pr guide. Gruppe størrelsen kan økes til seks hvis enkelte topper velges ut (Strahlhorn og Breithorn). Likeledes kan mer tekniske topper bestiges om gruppestørrelsen reduseres til maks tre/to pr guide: Liskam, Castor og Pollux 1:3, Dufourspitze, Rimpfischhorn: 1:2.

Turene innebærer skikjøring i bratt terreng, skikjøring på bre, ferdsel med øks og stegjern i bratte snøbakker og på smale snøegger. Turen innebærer ikke klatring.

Dag 0 Oppmøte i Saas Fee på Hotel Bergheimat, kl 1900. Sosialisering og sjekk av utstyr.

Dag 1 Denne dagen går med til akklimatisering, men vi kan samtidig få fet skikjøring. Skiheis opp på Mittelallalin, 3490, skitur til Brittannia hytta og Swartzberggletcher og ender opp øverst i Saasdalen. Denne natten sover vi nede i Saas Fee.

Dag 2 Vi prøver oss på Allalinhorn (4027 moh), 500 høydemeter å gå fra øverste heis på Mittelallalin. Vi overnatter i losjiet på Langflujoch (2890 moh) for å få fart på akklimatiseringen.

Dag 3. Er vi i slag forsøker vi oss på Alphubel (4206 moh), den nest mest tilgjengelige 4000 meteren i området, men siden vi starter tidlig om morgene fra herberget må vi gå nesten 1400 høydemeter. Så drar vi ned til Brittaniahytta (3030 moh).

Dag 4. Etter en ganske tidlig start legger vi av gårde til Strahlhorn (4128 moh). Etter om lag 5 km og 700 høydeter kommer vi til Adlerpasset, hvor det er mulig å kjøre ned til Zermatt. Derfra går vi de siste 300 høydemeterne til toppen. Så kjører vi ned igjen til passet og kjører den meget bratte sørvest flanken ned Findelgletcher og videre ned til heissystemet i Zermat. Her tar vi inn et eldre hyggelig hotel, Cima Garni, eller noe mer luksuriøst om det er ønske om det.

Dag 5. Etter en god og stor frokost tar vi første kabelbane til Kleine Matterhorn på 3800moh. Herfra er veien kort opp til Breithorn (4164m). Etter å ha nytt utsikten til Matterhorn kjører vi ned til Swartztor-passet. Herfra er en av alpenes mest spektakulære breskiturer ned til Grenzgletcher- Herfra må vi gå litt opp igjen til Monte Rosa hytta (2800), som også er en av alpenes mest spektakulære, selv forsynt med energi og for øvrig kledd i aluminium fra Hydro. Spektakulær breskikjøring og spektakulær hytte!

Dag 6. Bestigning av Signalkupfe, (4634 moh), en del av Monte Rosa-massivet. Den nest høyeste toppen i Alpene utenfor Mont Blanc. Dette er en lang tur, over 1800 meter med stigning og til dels i komplekst breterreng. Turen krever derfor gode forhold både værmessig og på breene. Returen går helt ned til de nedre deler av heissystemet i Zermat. Denne kan bli lang dersom det ikke er snø helt ned.

Transport

Turen starter i Saas-Fe og ender i Zermat. Raskeste og enkleste måte å komme seg til Saas Fee er fly til Genevé eller Zurich, dernest tog til Stalden og buss derfra. Tog og busstider finner du her: www.sbb.ch.  Tog og bussreisen tar ca 4 timer fra flyplassen. Det er begrensninger på bruk av privatbil i Saas dalen, man kan ikke regne med å kjøre eventuell leiebil frem til hotellet.  Dette er også tilfelle for Zermat. Fra Zermat returnerer man enkelt til flyplassen med tog. Man kan bestille frakt av bagasje fra Saas-Fe til hotel i Zermatt, dette koster om lag 1500 NOK. Påregn om lag 2000 NOK i heiskort underveis på turen.

Overnatting underveis

Underveis på turen overnattar vi bade i fjellhytter og på hotell. Hyttene har relativt god standard, er betjente og kan minne om DNT sine betjente hytter. Hyttene har sovesalar 10 – 20 senger per rom (Monte Rosa hytta har 6 sengs rom). En vil få servert ein enkel treretters middag på kvelden, frukost på morgonen, og ein kan kjøpe med lunch og drikke til tur dagen etter.

Overnatting, frukost, lunch og middag kostar ca. 1500 NOK/døgn.

Føreren reserverer plass på fjellhyttene, men gjesten betaler dette selv på hytten.

Mat og drikke

Det finst både daglegvarebutikkar og restaurantar i forskjellige prisklassar i Chamonix og Zermatt.

Ein bør ha mulegheit til å bære med ca. 2 liter drikke på turdagane. Drikke kan kjøpast på hyttene. Om ein likar å ha med varm drikke på dagsetappane, får ein fylt termosen på hyttene.

Kart
Ski tourenkarte Mischabel 1:50.000

Ryggsekk, ca 40 liter (må vere muleg å feste skia på sekken)

Skiutstyr
Randonèe- eller telemarkski (ikkje for tungt utstyr)
Skifellar
Skarejern (obligatorisk)
Skistøvlar (ein treng ikkje andre sko då det finst innesko på alle hyttene) Stavar

Breutstyr (kan leigast hos Breogfjell)
Isøks
Stegjern
Sittesele
2 skrukarabinar
1 vanlig karabin
1 klemknuteslynge (6 mm tau)
1 120cm band- eller tauslynge

Skredutstyr (kan leigast hos Breogfjell)
Sendar-/mottakarutstyr
Spade
Søkestang

Klede
Jakke (vind-/vasstett)
Bukse (vind-/vasstett) (evt gamasjar)
Hue
Hanskar og vottar (vind-/vasstette)
Sokkar (inkl. skift)
Varme underkle (gjerne ull)
Isolasjonslag (t.d. ull eller fleece)
Dunjakke eller ekstra ull-/fleecjakke

Anna
Solbriller
Slalombriller/goggles
Solkrem (inkl. sterk)
Hovudlykt (viktig!)
Toalettsaker (inkl. toalettpapir til dagsetappane)
Våtserviettar (til handvask)
Personlege medisinar
Lakenpose
Øyreproppar (til sovesal)
Kamera
Drikkeflaske/drikkesystem (slange)
Kontantar til hyttene og lokaltransport (Euro +
Sveitsiske Franc)
Europeisk helsetrygdekort (E111)
Reise- og ulykkesforsikring (evt medlemsskap i REGA/Carte Neige) Pass (vi kryssar fleire landegrenser (Frankrike/Sveits/Italia)

Føraren tek med
Enkelt reperasjonsutstyr
Førstehjelpsutstyr
Vindsekk
Breredningsutstyr
Kart, kompass og GPS

skialpene2500-28

På veg opp til Signalkuppe i Monte Rosa-massivet