Tinderuta
Tinderuta er en skitur igjennom Vest-Jotunheimen, fra Fondsbu til Turtagrø, etablert som et mer snøsikkert alternativ til Høgruta Jotunheimen. Denne turen er for skikjøreren som vil erfare Norges villeste høyfjellslandskap med gode svinger i urørt snø. Underveis på turen sikter vi oss inn mot flotte 2000-meterstopper, og vi legger ruten slik at vi finner den gode og trygge snøen.
I løpet av Tinderute besøker vi fem hytter, hvor alle er svært sjarmerende, og de fleste er betjente og med høy standard kost og losji. Vi starter på Fondsbu, besøker ubetjente Olavsbu, før vi går til Leirvassbu og Krossbu, og vi avslutter siste dag med skitur i Hurrungane fra Turtagrø.
Det er viktig å være klar over at været og skredfaren er skiftende i Jotunheimen. Turbeskrivelsen over forutsetter gode forhold. Breogfjell vil alltid tilpasse ruten og turen etter forholdene, og gjester må være forberedt på endringer i ruten ved dårlig vær eller skredforhold.
Dette kan være turen for deg
Du må ha gode skiferdigheter (kunne kjøre kontrollert nedover) og god fysisk form. Turen kan legges opp med ulik vanskelighetsgrad, men noen bratte heng blir det, og føret kan være variabelt. En må uansett ferdes på breer og i potensielt skredfarlig terreng. Turen krever i opp mot 1500 høydemeter hver dag og det er opp mot 16 kilometer i dagsetapper. Flere av dagsetappene krever god sikt og stabile snøforhold for å kunne gjennomføres. Alternativet da er kvistet løype i dalene. Vi vil derfor sterkt anbefale lett alpint turskiutstyr.
Dag 0
Oppmøte på Fondsbu med middag kl 1900. Det går beltebil fra Tyin som må bestilles privat. Denne kvelden blir vi kjent med hverandre og turen videre, går igjennom kritisk utstyr og bekledning, og planlegger neste dag.
Dag 1
Etter en frokost med smøring av niste går vi til Olavsbu. Underveis sikter vi oss inn mot Mjølkedalstinden (2138 moh.), eventuelt også via Høgbrothøgde (1821 moh.) på veien. Olavsbu er en ubetjent turisthytte, så på denne hytten får vi en rolig kveld og lager middag selv.
Dag 2
Fra Olavsbu går vi til Leirvassbu via ett eller flere flotte skifjell som lar seg kombinere med god flyt. Alternativer er Skardalstinden (2100 moh.) og Midtre Høgvagltinden (2066 moh.). På Leirvassbu venter en god middag i hyggelig selskap.
Dag 3
Fra Leirvassbu venter en flott dag i brelandskapet mot Krossbu. Vi sikter oss inn mot besøk på Storebjørn (2222 moh.), før vi går over Bjørneskaret til Leirbrean. Der finner vi flere alternativer for fine alpine skifjell, som Sokse (2189 moh.), Skeie (2118 moh.) og Kalven (2034 moh.), før vi slipper og ned mot Krossbu.
Dag 4
Fra Krossbu går turen videre opp mot Sognefjellet og skifjellene Steindalsnosi (2029 moh.) og Fanaråkken (2068moh.). Her finner vi flere varianter, og en god kombinasjon er å starte med Steindalsnosi før vi avslutter dagen med 1100 hm ned fra Fanaråkken til Turtagrø via Helgedalen. Her blir vi servert turens kanskje beste måltider i tindehistoriske omgivelser.
Dag 5
Tinderuta avsluttes i norsk fjellsports vugge: Hurrungane! Vi går mot Ringstind, den mest klassiske skitoppen i området, før vi sklir ut Ringsdalen og avslutter vår eventyrlige ferd.
Vi tar forbehold om endringer i dagsplanene etter aktuelt vær, skiføre, skredfare og gruppens kapasitet.
Våre vegledere har høy kompetanse
Breogfjell er en av aktørene i Norge som stiller strengest krav til sertifisering, erfaring og lokalkjennskap. På alpine skiturer og toppturer benytter vi kun internasjonalt godkjente Tindevegledere (UIAGM/IFMGA) og Tindevegledere under kvalifisering/aspiranter som kan vise til solid erfaring over flere år innen krevende ski-, klatre- og breturer.
Denne turen krever lett sekk! Ikke pakk med deg mer enn det som står på lista.
-
- Ryggsekk, ca 40 liter (må være mulig å feste ski og isøks på sekken)
- Skiutstyr alpine toppturski(lett utstyr)*.
Maksvekt på utstyr:
Ski med midtbredde 85 – 105 mm
Skisko med vekt 1000 – 1400 gram
Bindinger med vekt 150 – 400 gram
(*Splitboard mulig i lukkede grupper. Ikke åpne grupper)
-
- Skifeller
- Skarejern (viktig!)
- Skistøvler med gåfunksjon
- Staver
Breutstyr (kan leies hos Breogfjell)
-
- Isøks
- Stegjern
- Sittesele
- 1 120cm band- eller tauslynge
- 2 skrukarabiner.
- 1 klemknuteslynge (1,7 meter 6mm)
Skredutstyr (kan leies hos Breogfjell)
-
- Sender-/mottager (skredsøker)
- Spade
- Søkestang
Bekledning
-
- Jakke (vind-/vasstett)
- Bukse (vind-/vasstett)
- Lue, hansker og votter (vind-/vanntette)
- Sokker (inkl. skift)
- Isolerende undertøy (gjerne ull)
- Isolerende mellomlag (t.d. ull eller fleece)
- Dun-/primaloftjakke eller tykk ullgenser.
Annet
-
- Solbriller og Slalombriller/goggles
- Solkrem (høy solfaktor)
- Hodelykt (viktig!)
- Toalettsaker (inkl. toalettpapir til dagsetappene)
- Våtserviettar (til handvask)
- Personlege medisinar
- Gnagesårplaster og én rull sportstape
- Ørepropper (til sovesal)
- Kamera
- Drikkeflaske
Vi anbefaler hjelm på alpine skiturer. Innesko, håndklær, eget antrekk for middag og kveld, og annet utstyr som ikke står i pakkelisten blir ansett som unødvendig ekstravekt.
Føreren tar med
- Enkelt reperasjonsutstyr
- Førstehjelpsutstyr
- Vindsekk
- Breredningsutstyr
- GPS, kart og kompass
Overnatting og mat
Underveis på turen overnatter vi betjente og ubetjente fjellhytter. Det er overnatting i dobbeltrom eller flersengsrom. Du bør ha mulighet til å bære med ca. 2 liter drikke på turdagene. Om du liker å ha med varm drikke på dagsetappene, får du fylt termosen på hyttene.
Reise og transport
Du må komme deg for egen hjelp komme deg til Fondsbu kvelden før turen begynner. Se jbv.no for rutetider for buss. Transport fra Turtagrø til Tyinkrysset etter tur inngår i pakken.