fbpx

Barnas høstferie

Høstferie, tiden for samvær, mestring og friluftsliv!

 

Gjennom utallige kurs, føringsturer og festivaler, ser vi at barn og unge også ønsker å være med på spennende eventyr i fjellet. Vi har derfor satt sammen en høstferieuke i uke 40 for barn og unge mellom 12 og 16 år. Høstcampen foregår i Jølster, hvor vi skal klatre, gå på bre, vandre i vestlandets vakre fjellheim og andre spennende aktiviteter i storslått natur.

Fokus på læring og mestring

Vårt håp er at barna kommer hjem med gode erfaringer og minner for livet som gir mersmak på friluftslivet. Gjennom spennende aktiviteter vil instruktørene lære barna om grunnleggende friluftsliv slik som hensiktsmessig bekledning, orientering, og ikke minst bevegelse, sikkerhet og konsekvenstenkning på tur.

Det er et begrenset antall plasser fordi vi er overbevist om at små grupper munner ut i bedre læring og bedre opplevelser. For oss er det viktig at hver enkelt deltager blir sett og hørt av våre veiledere. Dette fører til høy kvalitet og et tryggere arrangement.

Lunde Turiststasjon i Kjøsnesfjorden

Lunde er base for campen og ligger ved enden av Kjøsnesfjorden i Jølster. Stedet byr på spektakulær natur og mange muligheter for flotte turopplevelser med breer, vann, klatring og fjellturer innen kort rekkevidde. Barna bor på idylliske 4-5 personers hytter med dusj og toalett i sanitærbygget som ligger like ved. Fra basecampen vil vi ta dagsturer til flere av områdets skjulte perler. Guidene er med barna på Lunde hele uken og det er alltid en ansvarlig voksen tilstede dag og nattetid. 

“Kjøsnesfjorden er namnet på denne vakre armen av Jølstravatnet. På begge sider stuper tusen meter høge, blankslipa fjell beint  i vatnet (…) Her i brattlendet mellom ei fossande elv og ein reinskura fjellvegg, har garden klora seg fast. Lunde heiter plassen, og staden er velkjend for alle som har vandra ein del på Jostedalsbreen!”
– Oddgeir Bruaset fra boka “Jostedalsbreen”.

Hyttene der barna bor under uken. Foto: Atle Lunde

Program for uka:

 

Dag 1

Ankomst
Tema: Bli kjent og innrede seg
Etter ankomst vil vi fordele rom og spise middag. Kvelden vil være lagt av til underholdning og til å bli kjent med hverandre gjennom leker og aktiviteter.

 

Dag 2

Tema: Friluftsliv og fiske
Etter frokost reiser vi til Sygnesand. Jølstravannet har blitt omtalt som et av Europas beste ørret-fiske vann, og vi vil dermed prøve fiskelykken. På Sygnesand vil vi ha ulike aktiviteter. Lunsj vil vi grille over bålet/grillhytte og tilberede på Sygnesand, og er vi heldige får tilberedt selvfisket fisk også. Etter en fin dag på Sygnesand vil vi gå hjem til basecampen og spise middag. Utover kvelden blir det diverse aktiviteter og konkurranser med spørsmål fra dagens tema.

 

Dag 3

Tema: Klatring
Etter frokost og nistepakking reiser vi til Sageflåten. Sageflåten er en idyllisk perle av et klatrefelt som ligger like ved Breim, ved Byrkjelo. Med flott utsikt utover fjorden, er klatrefeltet en fin plass å prøve klatring, enten man er nybegynner eller har prøvd det før. Her vil våre erfarne veiledere rigge til med topptau slik at alle får klatret forskjellige ruter. Like nedenfor klatrefeltet er det mulighet for å bade om det skulle være vær for det, og lunsj spiser vi i fellesskap på utsiktspunktet. Etter klatreturen kjører vi hjem til basecampen på Lunde og spiser middag. Når vi er gode og mette etter middag på Lunde, går vi igjennom dagen som har vært, og har konkurranse med spørsmål relatert til dagen om klatring.

 

Dag 4

Tema: Brevandring
Etter en god og stor frokost lager vi nistemat før vi pakker og reiser avgårde til Haugabreen. Haugabreen er en lett tilgjengeleg brearm i Jostedalsbreen Nasjonalpark. Våre erfarne breførere vil legge opp til turen slik at barna får mulighet til å lære om å bruke breutstyr, bevege seg trygt på breen, bruke kart og kompass. Vi vil spise nistepakken vår på breen, og lære om breens historie samt nyte utsikten fra breen. Etter brevandringen vil vi kjøre hjem til basecampen og spise middag. Etter middag samles vi for å se tilbake på dagen, trekke frem læringsmomenter og avslutter med en konkurranse om dagens tema.

Video fra Haugabreen:

 

Dag 5

Tema: Fjelltur
Dagen begynner med å spise frokost og smøre niste. Et alternativ for denne dagen er opp Lundeskaret, og mot Tverrfjellet. Her får man en spektakulær utsikt utover Jølstravannet og  Jostedalsbreen Nasjonalpark. Barna får prøvd sine ferdigheter med kart og kompass med god veiledning underveis på turen. Utsikten fra toppen er på høyde med hva man får fra Trolltunga. Det finns mange andre flotte turer i området og vi tilpasser turen til barna og forholdene. På kvelden vil vi gå tilbake til campen og spise middag. Denne kvelden er siste vi har sammen, og vi går igjennom uken som har vært. Denne kvelden vil det bli premieutdeling, og utdeling av diplom for uken.

Dag 6

Den siste dagen jobber vi sammen om å lage en ekstra god frokost, før vi sammen rydder og vasker oss ut av Lunde, og gjør oss klare for avreise.  Har vi tid så finner vi på noe kjekt sammen, kanskje prøver fiskelykken medan vi venter på bussen/bilen hjem.

Våre erfarne veiledere gleder seg til å arrangere en høstcamp full av læring, mestringsfølelse og aktiviteter.

 

En av mange Jettegryter vi finner ved Haugabreen. Foto: Per Magne Bakke


Benytt sjansen!

Dersom du som forelder kjører barna til Jølster, tilbyr vi spennende aktiviteter i området for deg. Hvorfor ikke bli med en av våre tindevegledere på vårt helt nye fjellklatretur til Astrupsegga. Denne turen er egnet for alle, uansett kompetanse og erfaring. Her får du en spektakulær fjellklatretur i et flott landskap med god utsikt.

Les mer om turen her: https://breogfjell.no/tur/astrupsegga/

Eller bli med på en guidet brevandringstur på Haugabreen. -en av Jølsters mange perler.

Les mer om turen her: https://breogfjell.no/tur/haugabreen/

 

Det er enkelt å komme seg til Jølster med kollektivtransport fra store byer som Bergen, Trondheim og Oslo. Det finns en bussholdeplass ved Lunde Turiststasjon der barna kan hoppe av bussen. Fra Oslo går det en buss 09:40 og er framme på Lunde 17:04. Vi henter barna ved bussholdeplass. Nærmeste flyplass er Sogndal Flyplass, og det går buss til Lunde Turiststasjon med et bytte i Sogndal. Ta kontakt om du ønsker assistanse med booking av reise, vi hjelper gjerne til med det.  Hvis noen ønsker transport fra Sogndal flyplass til Lunde Turiststasjon så kan vi være behjelpelige med det.

Bekledning

 • Regntøy (jakke og bukse)
 • Vindjakke og turbukse (med god fukttransport)
 • Undertøy i ull/ullblanding + ekstra skift
 • Sokker med mye ull og god passform + ekstra skift
 • Fleecegenser eller dunjakke
 • Lue
 • Ullvotter eller andre vanter/votter som er varme selv når de er våte
 • Lette innesko/inneklær 
 • Fjellsko og enklere sko når det ikke er aktivitet. 
 • Shorts og t-skjorte (ull/kunstfiber) hvis det er meldt varmt vær

 

Pakkeliste av utstyr

 • Ryggsekk til dagstur (gjerne med festemuligher for f.eks isøks)
 • Vanntett pose som passer nedi sekken (ev. regntrekk utenpå sekken)
 • Sengetøy/Lakenpose/lett sovepose (Sengetøy kan leies for kr 100,- på Lunde)
 • Førstehjelpssaker med gnagsårplaster og sportstape
 • Toalettsaker (kun nødvendige) og et lite/lett håndkle
 • Solbriller og solkrem
 • Myggmiddel/myggnett
 • Liten hodelykt/lommelykt
 • Matboks og turbestikk
 • Drikkeflaske og termos
 • Eventuelt penger til snacks (maks 200,-)
 • Fiskeutstyr (valgfritt)

Påmelding

Du vil motta en ordrebekreftelse på e-post når vi har behandlet skjemaet.