Høyfjellskurs – ski, bre og klatring (13 dager)
Om Høyfjellskurset
Har du lite erfaring med ski, klatring og bre, og ønsker en komplett kursrekke som tar for seg alle aspekt med ferdsel i norske høyfjellsområder? Eller har du mye erfaring, men vil øke ditt kunnskapsnivå for å søke nye utfordringer? Vi i BreogFjell tilbyr et skreddersydd trettendagers høyfjellskurs, som i løpet av tre kurs tar for seg de viktigste læringsmomentene for å utforske høyfjellet sommer- og vinterstid! Kurset er rettet mot små og lukket grupper, maks tre. Slik kan vi tilby en kursrekke hvor du og dine turvenner får tett og tilpasset oppfølging av en profesjonell fjellfører. Læring er krevende og tar tid, og ved å spre kursene utover en lengre tidsperiode skapes bedre rammer for gruppens læringsprosesser. For å få bred erfaring med ulike fjellområdet så vil vi benytte oss av kjente og variert kurssteder som Sogn, Hemsedal, Jostedalen, Hurrungane og Jotunheimen vest. Kurssteder og kursenes varighet kan tilpasses på forespørsel; på Høyfjellskurset er skreddersøm i fokus!
Dette er målsetningen
Målet med vårt trettendagers Høyfjellskurs er å gi en grundig innføring i ferdsel i høyfjellet sommer- og vinterstid, skreddersydd for gruppens erfaringsnivå. Ikke minst oppnå mye ski-, klatre og naturglede! Kursdeltakerne vil øke sin bevissthet om alpine farer og hvordan disse kan reduseres med ferdigheter, kunnskap og ferd etter evne. Du skal få en innføring i snøkjennskap, bruk av skredfarevarsel, veivalg i skredfarlig terreng, kjøremønster ved off-pist skikjøring og opplæring i kameratredning ved bruk av sender/mottagerutstyr. Gjennom kurset vil du få et godt grunnlag for å klatre sikkert på topptau og som 2. mann ute i fjellet, men også få mulighet til å klatre på led om du vil. Du skal også lære sikker ferdsel på blåis og snødekt bre. Det innebærer å lære trygge veivalg, redning fra bresprekk, orientering og riktig bruk av utstyr. Til sammen vil denne kunnskapen forberede deg godt til å lære videre på sammensatte turer i høyfjellet, som kanskje kombinerer både ski, klatring og breferdsel.
Om kursene
Alpin skiferdsel
3 dager, februar/mars
Sted: Sogn eller Hemsedal
På det første kurset tar vi for oss planlegging og tryggest mulig ferdsel med toppturski. Innslag av bruk av stegjern og isøks i alpint terreng er også aktuelt. Dette kurset kan tilpasses mal for NF Grunnkurs skred eller NF Videregående skredkurs på forespørsel fra gruppen.
- Veivalg – Vurdering i lendet
- Kjøremønster
- Faktorer som påvirker snødekkes stabilitet
- Bruk av skredvarsel
- Snøkjennskap
- Gruppeprosesser og risiko
- Kart og orientering
- Kameratredningsmetoder med sender/mottager (S/M)
- Bruk av stegjern og isøks
Breferdsel og klatring
5 dager, mai/juni
Sted: Jostedal, Hurrungane og Jotunheimen vest
På det andre kurset er ferdsel på blåis og snødekt bre vårt hovedfokus, samt en oppstart på emnet klatremetodikk. Her er det også muligheter for å ferdes med toppturski på snødekt bre. Dette kurset kan følge malen for NF Grunnkurs bre.
- Gangteknikker i snø og is
- Styringsforankringer i snø og is
- Kameratredningsmetoder
- Vandre- og klatremetode
- Alpine farer
- Turplanlegging, kart og kompass
Klatring høyfjell
5 dager, juni/juli
Sted: Sogn, Hemsedal, Hurrungane og Jotunheimen Vest
På det siste kurset er klatring i høyfjellet vår prioritet. Vi starter med klatring på klatrefelt og trekker opp i høyfjellet etter hvert. Gjerne på turer med anmarsj eller retur via bre for å kombinere ferdigheter. Dette kurset kan følge malen for NF Grunnkurs klatring.
- Topptaufeste
- Rapellfeste og trygg rapelleringsteknikk
- Mellomforankinger og standplass
- Taulagsrutiner og kommunikasjon
- Klatring over flere taulengder i lavlandet og høyfjellet
- Grunnleggende kameratredningsmetoder
- Alpine farer
- Turplanlegging, kart og kompass
Med Turtagrø som utgangspunkt
Vi er samarbeidspartnere med Turtagrø Hotell og bruker dem som utgangspunkt for våre aktiviteter i Hurrungane. Fra en seng på Turtagrø er den korteste veien til mange av de mest spektakulære toppene vi fører på. De tilbyr rom og senger både for de som setter pris på høy standard og comfort samt de som bare trenger en seng for natten. Hotellet har også en ypperlig matservering som har mettet sultne fjellfolk siden 1800-tallet.
Våre vegledere har høy kompetanse
Breogfjell er en av aktørene i Norge som stiller strengest krav til sertifisering, erfaring og lokalkjennskap. På skred-, bre og klatrekursene på Høyfjellskurset benytter vi kun internasjonalt kvalifiserte Tindevegledere (UIAGM/IFMGA) og Tindevegleder aspiranter som kan vise til solid erfaring over flere år innen krevende ski-, klatre- og breturer.
For skredkurset
- Alpine turski (Randonèe) eller Telemarkski med feller (snowboardere må ha truger om de ikke har splitboard)
- Skistøvler
- Staver
- Skarejern (valgfritt)
- Sender/Mottager (skredsøker), spade og søkestang
- 30-40L sekk
- Solbriller
- Goggles / skibriller
- Termos med varm drikke og matpakke
For brekurset
- Ryggsekk, 35-40 L
- Seletøy (kroppssele eller sittesele og brystsele kombinasjon)
- Isøks
- Stegjern
- 1x isskrue
- 1x snøanker
- 2x skrukarabiner
- 4x vanlige karabinere
- 2x klemknuteslynge (6 mm tau, ca 40 cm ferdig knytt)
- 2x sikringsslynger (ca 120cm ferdigknytte slynger)
For klatrekurset
- Ryggsekk, 35-40 L
- Sittesele
- 3x låsekarabinere
- 4x enkeltkarabinere
- 1x Taubrems (ATC med guidemodus)
- Klatretau 50-60 m, Enkelttau 8,9-10mm eller halvtau 8 – 9mm
- Hjelm
- 2x 120cm slynge (minst en i nylon)
- 2x Klemknuteslynge (6mm strømpetau, ca 40 cm ferdig knytt).
- Svasko (klatresko)
- Klatrefører og kart for området
Alt av klatre-, bre-, skred- og sikkerhetsutstyr kan du låne av Breogfjell.
I tillegg vil alle kursene kreve tøy fra topp til tå som takler variert vær.
Overnatting på Høyfjellskursene
Egnet overnattingsteder blir kommunisert i forkant av kursene av kurslederen. Trenger du hjelp til å finne overnattingsplass hjelper vi gjerne til med dette.
Det er en fordel med egen bil i gruppen for smidig transport til og fra kursstedene.