NF Grunnkurs Førstehjelp
Om kurset
Hva gjør vi når uhellet er ute og noen skader seg på tur? Hvordan tar vi best hånd om personen, forebygger nedkjøling og hvordan evakuerer vi en bevistløs person? Hva utstyr trenger vi å ha med oss? Dette kurset tar utgangspunkt i Norsk Fjellsportforums kursmal for NF Grunnkurs Førstehjelp for Friluftsliv.
Læringsemner
- Livreddende førstehjelp og kontekstuelle
- utfordringer I friluftsliv
- Førstehjelpstrianglet og fysiologisk innledning til pust, blødning og varme
- Pasientundersøkelse
- Varsling
- Enkel forflyttning og evakueringsmetoder
- Grunnleggende undersøkelse og skadebehandling
- Smertelindring, revurdering og patientovervåkning
- Psykologiske aspekter rundt ulykker
Program
Fredag kveld blir det presentasjon av deltakere og instruktøren, samt kurset. Vi går og igjennom grunnleggende førstehjelp, kontakt med AMK og enkel turplanlegging for neste dag. Lørdag drar vi på tur i fjellet og tilegner oss førstehånds erfaringer i aktuelt terreng. Vi tilnærmer oss faget case-basert og jobber oss sammen igjennom hvert «uhell» med diskusjon og improvisasjon. Søndag fortsetter vi i fjellet og prøver å knyte sekken sammen i enkelte, men større caser. Vi avslutter med kursevaluering og oppsummerer de viktigste læringsmomentene.
Forslag til case avhengig av årstid:
- Sommer: Person truffet av steinsprang – våken, kald og med bruddskader i ben og arm. Behov for forflytning grunnet fare for ytterligere steinsprang.
- Vinter: Person tatt i snøskred, ligger delvis synlig i snøoverflaten – våken, kald og med bruddskader i ben og arm.
- Læringsmål B, D (kontekstuelle utfordringer) og G (samhandling med redningstjenesten og helikopter, og tidsaspekt ved organisert redning) undervises ved refleksjonsrunde av casen.
Dag for dag
Dag 1 Oppmøte kl. 18.00 på etter anvisning fra kursleder for en introduksjons/teori økt som varer I ca 3 timer.
Dag 2 Gjennomfører kortere tur i egnet område ute og jobber med aktuelle temaer for kurset. Se mer innhold under “målsetning” og “aktuelle emner på dette kurset”. Dagen avslutes med oppsummering og evaluering av det som har blitt gjennomført. Ca 09.00 til 16.00.
Dag 3 Gjennomfører kortere tur i egnet område og jobber med aktuelle temaer for kurset. Se innhold under målsetning og aktuelle emner. Dagen avsluttes med oppsummering og evaluering av det som har blitt gjennomført. Ca 09.00 til senest kl. 16.00.
Dette kan være riktig kurs for deg
Vi henvender oss til alle som utøver friluftsliv og naturferdsel og spesielt personer som arbieder med friluftsliv og har ansvar for andre ute. For at du skal ha utbytte av dette kurset bør du være van med å være på tur og kunne ta være på deg selv ute I naturen. Vi anbefaler at du har noe forkunnskap om å kunne planlegge og gjennomføre tur etter evne. Vinterstid gjennomførerer vi dette kurs på ski. Kurset har stort fokus på læring gjennom praksis, refleksjon og vegledning og gjennomføres til største del ute I relevant terreng. Så langt det lar seg gjøre ønsker vi å tillpasse kurset etter deltagernes forutsetninger og ønsker. Kurset starter med en teoriøkt dag en etterfølgt av praktiskt ferdighetstrening ute på tur dag to og tre. Den praktiske delene gjennomføres gjennom innstruksjon og casetrening der deltagerne øver I små grupper med fokus på samarbeid og oppgaveløsning under tett oppfølging og vegledning fra instruktøren. Deltagerne veksler på å være førstehjelpere og markører. Det legges stor vekt ved situasjonsbestemt læring og sammenheng mellom teori og praksis.
Dette er målsetningen
I løpet av en helg (fre kveld – søn) jobber deltagerne med følgende, og skal etter endt kurs:
- Ha kunnskap om skadeforebygging og forberedelser til førstehjelp på tur
- Ha kunnskap om skadestedsledelse og sikkerhetstiltak
- Ha kunnskap om gjennomføring av varsling
- Ha god kunnskap om og beherske livreddende førstehjelp
- Ha kunnskap om grunnleggende undersøkelse og stabilisering av et utvalg skader og tilstander
- Ha kunnskap om smertelindring, revurdering og pasientovervåkning
- Kunne gjennomføre enkel forflytning og forberede evakuering
- Ha kjennskap til viktige psykologiske aspekter rundt ulykker
Anbefalt litteratur
Fauske, L. og Bruland, Ø.S. (2019). Førstehjelp på tur. Fri Flyt.
Det er ikke inkludert overnatting og mat i prisen, men vi er gjerne behjelpelig med å skaffe overnattingsplass som passer dine ønsker. Det er ikke serveringssteder i fjellet, så du må selv medbringe niste/matpakke.
Robuste og varme klær til å oppholde seg ute. Under øvelsene må det forventes noe slitasje på klær og utstyr. Alle deltakere bør ha eget liggeunderlag.
Utstyr for kurs på ski vinterstid:
-
- Alpine turski (Randonèe), fjellski eller splitboard (Må kunne forflytte seg I upreparet terreng)
- Skistøvler
- Staver
- 30-40L sekk
- Liggunderlag
- Solbriller
- Goggles / skibriller
- Termos med varm drikke og matpakke
- Bekledning for en dag i vinterfjellet.
- isolerende undertøy (fortrinnsvis ull),
- vind/vanntett ytterbekledning
- lue
- hansker/votter
- isolasjonsjakke (dun, primaloft eller ull)