fbpx

Alpinkurs (6 dager)

Det komplette innføringskurset som kombinerer ferdsel på blåis/snødekt bre, fjellklatring og sikring med naturlige sikringsmidler og kameratredning.

2020 08 19 09.06.46 copy

Dette kan være riktig kurs for deg.

Du trenger ingen forkunnskaper om klatring eller bre for å være med på dette kurset, men du bør vær i normal fysisk form og være glad i å være ute i all slags vær. Så langt det lar seg gjøre ønsker vi å skreddersy kurset i forhold til deltagernes ønsker.

Dette er målsetningen.

Alpinkurset består av brevandring og fjellklatring. Dette kurset gir deg en innføring i det som skal til for å ferdes i alpint terreng. Vi vil jobbe med alt som har med sikringsrutiner, kjennskap til utstyr, valg og bruk av utstyr og taulagsarbeid. Det skal under hele kurset være turer tilpasset ditt nivå, slik at du har overskudd til å jobbe med sikkerhet og håndverksmessige oppgaver. Kurset skal etablere rutiner som gir optimal sikkerhet under klatring og brevandring. Det innebærer bl.a. at du bevisstgjøres hvilke skjerpende omstendigheter vi må håndtere ved ferdsel i alpint terreng.
Kurset er praktisk rettet og vi vil prøve å ta mest mulig av “teoriemnene” ute. Men en par av kveldene vil det bli lagt opp til kveldsøkter.

 

Dag for dag

Smørstabbreen på Sognefjellet er omkranset av flotte fjell som Storebjørn, Veslebjørn, Smørstabbtinden, Kniven, Saksi med flere. Her er det mer enn nok å boltre seg på. I tillegg vil vi benytte klatrefeltet i Sogndal eventuelt i Lom, for å få en introduksjon til klatring. Det er mulig det blir en dag på et av fjellene i Hurrungane også.

Vi er samarbeidspartnere med Turtagrø Hotell og bruker dem som utgangspunkt for våre aktiviteter i Hurrungane. Fra en seng på Turtagrø er den korteste veien til mange av de mest spektakulære toppene vi klatrer på. De tilbyr rom og senger både for de som setter pris på høy standard og comfort samt de som bare trenger en seng for natten. Hotellet har også en ypperlig matservering som har mettet sultne fjellfolk siden 1800-tallet.

Dag 1

Kursåpning og presentasjonsrunde. Gjennomgang av utstyr og knuter. Her vil vi få kjennskap til standard breutrustning. Hele dagen vil vi holde på i blåisen på Nigardsbreen. Vi skal øve gangteknikker med og uten tau, innknyting og vegvalg. Vi er også innom ulike redningsmetoder på is.

Kveldsøkt: Vi gjennomgår dagens emner og erfaringer. Ferdsel på snødekt bre. Orientering og vegvalg på bre.

Dag 2

Denne dagen skal vi ferdes på snødekt bre, og øve veivalg og redning. Deltagerne skal selv få prøve å føre taulagene. Det vi lærer denne dagen kan vi også komme til å ha nytte av senere i kurset. Kveldsøkt: Gjennomgang av dagens emner og erfaringer. Om klatring

Dag 3

Denne dagen holder vi til på Kvam i Sogndal. Her skal vi øve på rapellering, Så tar vi en runde topptauing for å bli kjent med bruk av taubrems og å bli fortrolig med klatrebevelser og utstyr generelt. Målet er at deltagerne skal gis fyldig gjennomgang og praktisering i temaet rappellering og topptauklatring. Rappellering med klemknute som backup Topptauing: Øvelse på sikring og mye klatring. Rappellfeste: Presisering av sikkert rappellfeste. Instruktør legger festet. Standplass: Øve inn og ut på standplass og stanplassrutiner. Kveldsøkt: Gjennomgang av dagens emner og erfaringer. Om taulagsklatring, leding og standplass. Neste dag.

Dag 4

Denne dagen legger vi opp til å klatre ei flere taulengders klatrerute i Smørstabbtindane. Dette blir en skikkelig tur, hvor vi også må krysse bre. Taulagsklatring over flere taulengder. – Vegvalg i alpint terreng Øve standplassrutiner. Kveldsøkt: Klatrehistorikk og norsk friluftstradisjon. Turplanlegging for neste dag

Dag 5

Denne dagen legger vi også opp til ei lengre klatrerute. Repetisjon av taulagsrutiner. Kontrollere at deltagerne kan de grunneleggende sikkerhetsrutinene. Kveldsøkt: Om kameratredning. Neste dag

Dag 6

Kameratredning og leding på egne sikringer på Kvam i Sogndal. Deltagerne skal gi en innføring i de mest basale kameratredningmetoder. Klatring på tau ved hjelp av klemknuter Avbinding av taubrems og avlasting av tau Muligheter for leding med sikring eller leding med følge av instruktør. Oppsumering av kurset og evaluering.

De fleste kursdagene foregår ute i høyfjellet, så vi må være forberedt på skiftende værforhold og temperaturer. Noen av dagene till fjells kan bli lange dager med mange km og mye høydeforskjeller.

Kursopplegget kan komme til å variere utover det som er skissert her. Kursleder kan bytte om på rekkefølgen på emnene av ulike grunner, men dette er i grove trekk det som kommer til å være gjennomgått på kurset.

Våre vegledere har høy kompetanse.

Breogfjell er en av aktørene i Norge som stiller strengest krav til sertifisering, erfaring og lokalkjennskap. På alpinkurs benytter vi kun internasjonalt sertifiserte Tindevegledere (UIAGM/IFMGA), Tindevegledere under utdanning/aspiranter og NF godkjente klatre- og breinstruktører som kan vise til solid erfaring over flere år innen krevende ski-, klatre- og breturer.

Nødvendig utstyr

På dette kurset trenger du følgende utstyr:

  • Vind og vanntett ytterbekledning
  • Fleecegenser eller tykk ullgenser
  • Undertøy til 6 dager (Husk lange underbukser. Ull kan være godt å ha innerst når vi skal være mye i ro utendørs)
  • Votter, lue, skjerf
  • Kraftige fjellstøvler/Brestøvler
  • Kart og kompass

Vær kledd som om du skulle ferdes i vinterfjellet.

Av klatre- og breutstyr trenger du:

  • 1x Sittesele og brystsele
  • 2x Skrukarabin
  • 2x enkeltkarabin
  • 1x Taubrems
  • 1x Rappellåtter
  • Ett klatretau pr. deltager. (Dette må være 45-60 m, enkelttau 10-11mm eller halvtau 8,2 – 9mm
  • Hjelm
  • 2x lange slynger (Fortrinnsvis to 120 cm slynger, gjerne av knytt av 9mm tau)
  • 1x klemknuteslynge (6-7 mm strømpetau, ca 40 cm ferdig knytt).
  • Svasko (klatresko)
  • 1x Breøks
  • 1x Stegjern

Det meste av dette kan lånes av Breogfjell, men du må ha egne svasko.

Overnatting og mat

Overnatting er ikke inkludert i prisen. Allle kursdeltagere på 20% rabatt på overnatting i hovedhuset med halvpensjon på Turtagrø Hotel. Ta kontakt med hotellet direkte.

Transport

Det er enkelt å komme seg til Sogndal eller Lom med kollektivtransport fra store byer som Bergen, Trondheim og Oslo. Det er imidlertid en fordel med egen bil for å komme til de ulike fjell og breområdene. Om du velger kollektivtransport, vil vi være behjelpelig med å organisere leiebil om det trengst. Leiebilen er ikke inkludert i kursavgiften.