Alpint vinterklatrekurs(3 dager)
Dag 1
Oppmøte (sted og tidspunkt avtales nærmere med instruktøren). Aktuelle steder er Rjukandefoss eller Golsjuvet. Gjennomgang av relevant utstyr for vinterklatring, klatring med økser og stegjern på klippe og is, samt bruk av ulike sikringsmidler for vinterklatring.
Kort kveldsøkt med turplanlegging for dag 2.
Dag 2
Vi legger opp til en lengre klatretur i lett til moderat terreng på feks. Skurvefjell. Her jobber vi videre med temaene fra dag én, men i høyfjellet og over flere taulengder. Veivalg, risikovurdering og skredfare er også sentrale temaer.
Kort kveldsøkt med turplanlegging for dag 3.
Dag 3
Klatretur i høyfjellet over flere taulengder på f.eks Hemsedalsfjellet eller Skogshorn.
Overstående er et eksempel på hvordan vi kan legge opp kursdagene. Hemsedal har mye lett tilgjengelig vinterklatring og hvor vi drar på tur blir vi enige om i fellesskap under turplanleggingen ut fra rådende forhold, samt hva som gir gruppa best læringsubytte.
Dag 1
Oppmøte Sogndal kl 09.00 . Basismetoder på klatrefelt i Sogndal. Gjennomgang av relevant utstyr for vinterklatring, klatring med økser og stegjern på klippe og is, samt bruk av ulike sikringsmidler for vinterklatring. Planlegging av langtur og eventuelt Hurrungane- opphold. Overnatting i Sogndal, innendørs.
Dag 2
Vi legger opp til en lengre klatretur i lett til moderat terreng på feks. i Hurrungane. Her jobber vi videre med temaene fra dag én, men i høyfjellet og over flere taulengder. Veivalg, risikovurdering og skredfare er også sentrale temaer.
Dag 3
Klatretur i høyfjellet over flere taulengder på f.eks Dyrhaugsryggen.
Overstående er et eksempel på hvordan vi kan legge opp kursdagene. Vi blir enige om i fellesskap under turplanleggingen ut fra rådende forhold, samt hva som gir gruppa best læringsubytte.
Dette er målsetningen
Etter endt vinterklatrekurs skal deltagerne være i stand til å planlegge og gjennomføre egne klatreturer etter evne i høyfjellet vinterstid.
Vi ønsker i størst mulig grad å tilpasse innholdet etter deltagernes forutsetninger og behov. Eksempler aktuelle tema på kurset er:
- Sikringsutstyr og bekledning for vinterklatring
- Metoder for å sikre på snø, is og klippe
- Bruk av øks og stegjern på snø, is og klippe
- Skredlære
- Turplanlegging
- Orientering i fjellet
Våre vegledere har høy kompetanse
Breogfjell er en av aktørene i Norge som stiller strengest krav til sertifisering, erfaring og lokalkjennskap. På Alpint vinterklatrekurs benytter vi kun internasjonalt sertifiserte Tindevegledere (UIAGM/IFMGA).
-
- Vind – og vanntett ytterbekledning
- Varmejakke (dun eller syntet)
- Isolerende undertøy og mellomplagg
- Fjellstøvler egnet for vinterklatring (spør oss gjerne om dette)
- Gamasjer
- Votter, hansker, lue og buff
- Sekk på 30-45 liter
- Klatresele
- Personlig utstyr (taubrems, klemknuter, 120cm slynge)
- Økser og stegjern
- Hjelm
- Tau og sikringsmidler
- Førstehjelpsutstyr og vindsekk
- Termos
Deltagerne avtaler direkte med instruktøren hva de har av eget klatreutstyr og hva det er behov for å låne.
For å transportere oss selv inn og ut av fjellet trenger vi kanskje også:
- Alpine turski (Randonèe) eller Telemarkski med feller (lett utstyr!)
- Skistøvler
- Staver
Vi har en gjennomgang av alt utstyret før vi reiser til fjells. Breogfjell holder alt av tau og sikringsmidler. Det meste av klatreutstyret kan leies av Breogfjell.
Overnatting
Overnatting innendørs og mat er ikke inkludert i kursavgiften.
Det finnes en rekke muligheter for overnatting med alt fra enkle campinghytter til hotell og leiligheter både i Sogndal og Hemsedal. Kontakt oss dersom du har behov for hjelp til å finne et egnet sted. Alle kursdeltagere får 15 % rabatt hos Fyri. I Sogndal har alle kursdeltager 20 % på overnatting på Quality Hotel. Ta kontakt på post@breogfjell.no for å motta koden. Ved kurs i Hurrungane vil guiden være behjelpelig med å finne overnatting.